Stap jij in 2019 uit jouw comfortzone?

De eerste weken van januari zitten er inmiddels op. Mogelijk weet je al wat je dit jaar wilt bereiken en waar je naartoe wil groeien, qua werk of privé. Het helpt daarbij om je bewust te zijn van je eigen ontwikkeling en wat jou daarin gaat helpen. Één ding is zeker, af en toe uit je comfortzone stappen, geeft je ontwikkeling een enorme boost!
Alleen is dat nog niet zo eenvoudig. Niets is zo gemakkelijk om te doen wat je gewend bent. Echter wil je je blijven ontwikkelen, dan vraagt dat om iets anders dan hetgeen je altijd al doet. En om dus af en toe uit je comfortzone te stappen.

Wat is er zo prettig aan de comfortzone?
Wat levert deze zone ons op? De comfortzone is het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en meestal prettig zijn. Zaken zijn haalbaar en bevinden zich in het gebied waar we ons comfortabel bij voelen. We bevinden ons over het algemeen graag in deze comfortzone, dat geeft ons een gevoel van controle. Het is dit verlies aan controle en de bijbehorende onzekerheid waar we moeilijk mee om kunnen gaan. We willen weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten. Wanneer je echter teveel in je comfortzone blijft, dan kan dat gaan knellen én gaat het mogelijk vervelen. 

Waarom zou je uit de comfortzone stappen?
Voor de meeste mensen geldt dat we ons prettig voelen als er een balans is tussen in je comfortzone zitten en er af en toe buiten gaan. Het gaat meestal schuren als de balans verstoord is. Aan de ene kant heb je behoefte aan zekerheid, houvast en veiligheid. Terwijl je aan de andere kant soms verlangt naar verandering, avontuur en iets nieuws.
Dit laatste vindt met name vaker plaats buiten je comfortzone. Doordat je grenzen verlegt en je iets uitprobeert waar je nog geen ervaring in hebt. Het levert je dus nieuwe ervaringen op waarin je verder kan groeien als persoon.

Hoe kom je uit je comfortzone
Laten we eerlijk zijn: er is gewoon lef voor nodig om uit jouw comfortzone te stappen. Als jij je aan de rand van jouw comfortzone bevindt, dan merk je dat aan alles. Je voelt je onzeker, je twijfelt en je voelt weerstand. Dat zijn normale emoties, want een deel wil ontdekken terwijl dat andere deel zekerheid wil. Deze spanning voel je en hoort er gewoon bij.

3 tips om uit je comfortzone te stappen

  1. Weet wat je wil en waar je energie van krijgt. Durf aan jezelf toe geven waar je van begint te stralen en waar je echt blij van wordt. Dit is de belangrijkste stap. En weet dat je het meest gemotiveerd wordt als je vooruitgang boekt in de richting van iets wat je graag wil.
  2. Stop met bepaalde zaken bagatelliseren. De belangrijkste reden waarom mensen in hun comfortzone blijven, is dat ze zich laten tegenhouden door realistisch te zijn. “Ach, zo belangrijk is het nou ook weer niet” etc. Als je hiermee gaat bagatelliseren dan zie je de zin van het vervullen wat je graag wilt niet meer. Je blijft in je comfortzone zitten en komt niet in beweging.
  3. Probeer het uit, ga iets doen, experimenteer en begin met kleine stappen! Niet te lang over nadenken en treuzelen! Neem de eerste stap en dan de tweede stap. Zorg ervoor dat je in overeenstemming met wat jou van binnen drijft, begint te leven. En als het te spannend is? Gebruik dan het motto: niet durven en toch doen!

Tot slot
Wist je dat de meeste mensen niet zo zeer bang zijn voor verandering? We zijn doorgaans niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. Dit komt veelal omdat we bij het loslaten nog niet weten wat daarvoor in de plaats komt. Dus om echt uit je comfortzone te stappen zit er niets anders op dan het gewoon te gaan doen. Daag jezelf uit en verleg je grenzen om te kijken welke verrassende mogelijkheden er allemaal voor jou zijn!

PS
Het positieve nieuws is dat je door gewoon te doen jouw comfortzone vergroot. De winst zit hem in een toename van jouw zelfvertrouwen (“het is me gelukt”) en dat legt een basis voor een volgende stap. Veel plezier!

Olaf van de Rijdt