De kracht van humor bij verandering

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. De meesten van ons zijn het hier volmondig mee eens, al moeten we het uiteraard niet te letterlijk nemen.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. De meesten van ons zijn het hier volmondig mee eens, al moeten we het uiteraard niet te letterlijk nemen. Het zou ons toch al vergankelijke leven immers nog verder verkorten. Hoe dan ook, humor heeft vooral heel veel gunstige effecten. Wij gebruiken het ook bewust in ons advieswerk. Plezier vinden wij belangrijk én we gebruiken humor ook vaak als breekijzer.

Het ijs breken

Dat veel lachen goed is voor ons welzijn en zelfs onze gezondheid is allang bewezen. Zo bevordert het onze algehele conditie, neemt het stressgevoelens weg en bevordert het ons immuunsysteem. En dat het zelfs bij iets verdrietigs als een begrafenis of crematie heilzaam kan werken door spanning weg te nemen is ook bekend. Een goede mop of grappige opmerking tijdens een ongemakkelijk of pijnlijk gesprek kan diezelfde functie hebben. Daarnaast kan humor het ijs breken wanneer een gesprek moeizaam op gang komt. Dat komt soms uit zeer onverwachte hoek.

Hilarisch

Zo hoorden we laatst van een relatie dat hij met meerdere mensen in een Teams-call zat die maar niet van de grond kwam. Tot die relatie van ons zich uit het niets een stevige vloek liet ontvallen. De toch al stroeve meeting kwam heel even volledig tot stilstand. De vloek was een spontane reactie op zijn puppy die onder zijn bureau zat en besloot zijn behoefte op de schoen van onze relatie te doen. Hilariteit alom natuurlijk. En verwarring omdat een van de deelnemers aan de vergadering het woord ‘pup’ verwarde met ‘pub’ en dacht dat onze relatie vanuit een café had ingebeld. Het ijs was echter gebroken en vanaf dat moment liep de meeting als een trein.

Energie en verbinding

Zolang het gepast is en niet ten koste van een ander gaat en niet anderszins smakeloos wordt, werkt humor verfrissend en geeft het energie. Bovendien werkt humor verbindend, zoals in de geschetste Teams-meeting. En zowel energie als verbinding zijn nou net elementen die bij verandertrajecten cruciaal zijn. Daarnaast kan humor relativerend werken en mensen dichter bij elkaar brengen, bijvoorbeeld door middel van zelfspot. Onder het motto ‘In ieder geintje zit een seintje’ kun je met humor ook moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Laten we dus vooral blijven lachen, ook in 2022. Dan hebben we met z’n allen meteen al een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Namens iedereen bij Andersom wensen we jullie allemaal een heel gelukkig en gezond 2022 toe!