De zomervakantie: tijd om écht te ontspannen

Bij Andersom draait alles om mensen. Wij geloven dat veranderingen alleen succesvol zijn als mensen ze omarmen. Hoe omarmen mensen de zomervakantie? Met de zomer in aantocht, vragen veel werknemers zich af hoe ze deze tijd kunnen gebruiken om echt te ontspannen. Wat zijn jouw plannen deze zomer? Gebruik je de tijd voor ontspanning? Laten we eens kijken naar het doel van vakantie en hoe je optimaal kunt profiteren van je welverdiende rust.

De oorsprong en betekenis van vakantie

Het woord vakantie komt van het Latijnse ‘vacare’, wat betekent ‘leeg of vrij zijn’. Het idee achter vakantie is om even vrij te zijn van dagelijkse verplichtingen en werkdruk. Vakantiegeld, zoals we dat tegenwoordig kennen, werd ooit ingevoerd door de Rijksoverheid om mensen te stimuleren op vakantie te gaan, omdat ze daarna weer productiever zouden zijn. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van het doel van vakantie: tijd nemen om echt te ontspannen en je batterij op te laden.

Voorkom vakantie stress

Veel mensen hebben de neiging om hun vakantie te vol te plannen, waardoor ze gestrest vertrekken en nog gestrester terugkomen. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om een balans te vinden tussen werk en privé. Hier zijn drie tips om ervoor te zorgen dat je vakantie echt ontspannend is.

1. Bereid je goed voor

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om je werk goed af te ronden. Maak een lijst van taken die je moet voltooien en stel realistische doelen. Communiceer met je collega’s over je afwezigheid en zorg ervoor dat belangrijke taken worden overgedragen. Dit helpt om je geest vrij te maken van zorgen terwijl je weg bent.

2. Neem de tijd om te ontkoppelen

Zodra je op vakantie bent, is het belangrijk om echt te ontkoppelen van je werk. Laat je laptop en werktelefoon thuis of zet ze in ieder geval op stil. Creëer momenten van rust waarin je niet aan werk denkt. Dit kan betekenen dat je je dag begint met meditatie, een boek leest of gewoon geniet van de natuur. Door echt te ontkoppelen, geef je jezelf de kans om volledig te ontspannen.

3. Plan een zachte landing bij terugkomst

Een veelgemaakte fout is om direct na je vakantie een overvolle agenda te hebben. Plan je eerste werkdag na de vakantie rustig in, zonder te veel afspraken. Gebruik deze dag om je inbox te beheren, je taken te herzien en weer in het werkritme te komen. Dit helpt om je vakantiegevoel vast te houden en stress te vermijden.

Dankbaarheid en perspectief

Wees dankbaar voor het feit dat je op vakantie kunt gaan. Ongeveer 85% van de mensen heeft deze mogelijkheid, wat betekent dat ongeveer 1 op de 10 zelden of nooit op vakantie gaat. Sommigen onder ons zijn bevoorrecht dat we meerdere keren per jaar op vakantie kunnen gaan in binnen- of buitenland. Leef in het hier en nu en besef dat het niet gaat om hoe ver je weg gaat, maar om even niet te werken of studeren.

Extra tips voor een ontspannen vakantie

  • Vergeet niet te genieten van de kleine dingen: Het gaat erom dat je tijd neemt voor jezelf, ongeacht je bestemming. Of je nu een verre reis maakt of thuis blijft, geniet van de rust en de vrijheid die je hebt.
  • Blijf actief en gezond: Bewegen kan bijdragen aan je algehele welzijn. Plan activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Bij Andersom helpen we woningcorporaties met organisatieadvies en digitalisering, altijd met de focus op mensen. Onthoud dat een goede vakantie bijdraagt aan een betere balans tussen werk en privé, en uiteindelijk aan een productievere en gelukkigere werkomgeving. Heb je hulp nodig bij het vinden van die balans? Neem contact met ons op. We staan klaar om je te helpen.

Geniet van je zomervakantie en zorg ervoor dat je echt ontspant!