En toen… was het ein-del-lijk vakantie. Toch? 3 tips voor ontspanning.

Het is elk jaar hetzelfde, voor de meeste mensen dan: zij werken zich een slag in de rondte zo tegen de zomerperiode aan. Het zijn die gedreven collega’s die enorm naar hun vrije weken toeleven, maar zich tegelijkertijd beseffen dat alles nog af moet. Alsof na die ene dag in juli of augustus de wereld stopt met draaien. Dat geeft druk en dat geeft stress. En natúúrlijk draait de wereld ook gewoon door als je na een aantal weken weer opstart.

In dit blog geven we je graag een aantal tips die je kunnen helpen om ontspannen op vakantie te gaan én dat ook na de vakantie nog een langere tijd te blijven.

1. Neem lang genoeg vakantie

Dat klinkt als een open deur, maar mensen nemen vaak te kort vakantie. Dan worden er drie weken in de agenda geprikt, maar werkt men vaak tóch nog even door. Of men werkt door tot ’s avonds laat en stapt ’s ochtends (eventueel met drukke kinderen op de achterbank) in de auto om af te reizen naar het zuiden.

En je hebt nu eenmaal tijd nodig om af te schakelen, óók die eerste paar dagen op vakantie. We kennen allemaal het gevoel van aankomen op de plaats van bestemming en redelijk moe in je stoel gaan zitten. Niet alleen om de reis, maar om de afgelopen drukke weken op het werk de revue te laten passeren. Dit bezinken kan wel tot enkele dagen in beslag nemen. Dagen waarin je partner (en eventuele kinderen) verwachten dat je met ze in het zwembad ligt of naar dat snoezige dorpje gaat. Dat kan druk geven, want jij zit met je hoofd nog bij dat ene uitdagende project dat net voor je vakantie is opgestart.

Natuurlijk kan het niet allemaal perfect verlopen. En dat hoeft ook niet. Maar door je dagen voor (en na!) je vakantie bewust te plannen loopt het allemaal nét wat relaxter. Plan je agenda in de eerste week na je vakantie bijvoorbeeld niet meteen nokvol. Dat komt je vakantiegevoel en -plezier (ook daarna) absoluut ten goede.

2. Geef je over en doe inspiratie op

Op vakantie is het meestal niet alleen zonniger, het voelt ook echt zo. We kijken als het ware door een gele bril naar de werkelijkheid. Andere geuren, kleuren en een nieuwe omgeving maken dat we inzicht en inspiratie opdoen. Dat kan alleen maar als je in het hier en nu bent en dat omarmt. Geniet, ontspan en geef je over, dan komen de beste ideeën en inzichten als vanzelf.

Wij kennen binnen Andersom voldoende voorbeelden van professionals die leidinggeven aan bedrijven met daarin duizenden actieve collega’s. Het zijn vaak juist deze drukbezette leidinggevenden die zichzelf heel bewust 4 weken vakantie toekennen. Om daarna weer 100% opgeladen aan de slag te gaan. Misschien is er wat mis gelopen tijdens hun afwezigheid, maar dat wordt dan gewoon weer opgelost.

3. Gun jezelf en je collega’s afstand

Tip 3 borduurt voort op tip 2: want door, juist als leidinggevende van een grote multinational of ander bedrijf, gewoon je vakantie te nemen geef je een bepaald signaal af. Net als je, wanneer je jezelf krap 2 weken vakantie gunt, een ander ook het signaal afgeeft dat je niet vrij mag zijn. Denk daar eens over na: door jezelf op een rustige, ontspannen manier deze welverdiende weken toe te kennen laat je je collega’s zien dat je ze vertrouwt. En dat het bedrijf ook wel doordraait zonder dat jij er bent. Dus laat zo mogelijk jouw werktelefoon en e-mail voor wat het is tijdens de vakantie. Als er echt nood aan de man is, weet men je wel te vinden…

En hoe mooi is het dat jij niet alleen laat zien hoe je je collega’s vertrouwt maar tegelijkertijd ook een aantal weken afschakelt en ontspannen van je vrije tijd geniet.

Praktische handvatten?

Klinkt het je allemaal wat té mooi in de oren? Of wil je dit heel graag maar weet je niet goed hoe dit aan te pakken? Neem dan contact met ons op. We geven je graag praktische handvatten om bovenstaande 3 tips (en meer!) succesvol toe te passen.