Blog: Onderbuik
Timon (1)
Onlangs was ik met mijn zoontje Timon van 7 in het ziekenhuis. Zijn groei blijft achter en hij klaagt zo af en toe over buikpijn. In een van de onderzoeken vroeg de dokter hem de pijn te beschrijven en hij zei: “Na het eten heb ik wel eens flinke buikpijn, en daarna is de pijn weer als normaal.” Op de weg terug bespraken mijn vrouw en ik het bezoek. We waren een beetje geschrokken van wat hij had gezegd. Hij heeft dus al zo lang en zo vaak buikpijn, dat hij een beetje pijn in de buik normaal is gaan vinden. En nu ik er over nadenk… dat soort situaties zie ik op mijn werk ook vaak.
Patronen
Dat gaat dan ongeveer zo: “Er gaat iets niet helemaal lekker in de organisatie of in een proces. Dat kunnen facturen zijn die te lang blijven liggen, koppelingen die niet goed werken, data dat niet op orde is. Zodra je het merkt, wil je het graag aanpakken en verbeteren. Los je het niet op, dan wordt dat een patroon. Dat patroon wordt het nieuwe ‘normaal’ want “zo doen we dat nou eenmaal in onze organisatie.”
Doorbreken
Om organisaties in beweging te zetten en de ontwikkeling in gang te zetten, is buikpijn een handig hulpmiddel. Het zorgt voor een gevoel van urgentie. Je voelt je immers niet helemaal lekker en staat daarom open voor verbetering. Je moet alleen wel naar de buikpijn luisteren en er iets aan doen.
Check regelmatig je processen, luister naar nieuwe collega’s, laat af en toe een externe meekijken, evalueer en praat erover! Wat zie je en moet je daar dan iets mee? Pas de 5 x waarom toe (https://youtu.be/IETtnK7gzlE): het levert je altijd wat op!
Timon (2)
Voor Timon hebben we nog niet een directe oorzaak gevonden voor zijn beperkte groei. Dit blijft onze aandacht houden, samen met de kinderarts. Zijn buikpijn had er gelukkig niets mee te maken. Wel zijn we alerter op zijn buikpijn en houden bij wat hij dan heeft gegeten. Zo worden we iedere keer een beetje wijzer en blijven we verbeteren!