Over het belang van inchecken, uitchecken en energizers bij sessies

Onze werkdagen zijn vaak gevuld met allerlei meetings. Zowel fysiek als via teams gaan we ogenschijnlijk vaak onvermoeibaar door van het ene gesprek naar het andere. We schrijven bewust ogenschijnlijk, want natuurlijk kost het schakelen tussen al die verschillende afspraken en dito onderwerpen ook energie. Om je te helpen deze energie te bewaren gedurende je werkdag, vertellen we je graag over het belang van inchecken, uitchecken én energizers bij sessies.

Het belang van inchecken

Wanneer een meeting begint zijn we allemaal aanwezig, fysiek of digitaal. Maar zijn we ook echt aanwezig? Uit je eigen praktijk zul je waarschijnlijk herkennen dat je vaak met je hoofd nog bij je vorige meeting zit. Bijvoorbeeld omdat deze gehaast afgesloten is, omdat je door moest. Of omdat je nog taken hebt uit te voeren die je niet mag vergeten. En misschien spelen er zaken in je privéleven die je aandacht afhouden van de meeting waar je aan deelneemt.

Bewust inchecken loont

Bij Andersom checken we bij elke meeting bewust in. Dat kan heel kort en klein zijn, bijvoorbeeld door te vragen hoe iedereen erbij zit. Maar het kan ook uitgebreider. Wanneer we een verandertraject ingaan, en dus twee dagen of meer intensief met mensen samenwerken, dan leren we de medewerkers graag wat beter kennen.

Werk met persoonlijke items

Een mooie manier om dat te doen is door elk individu een persoonlijk voorwerp van thuis mee te laten nemen. Dat geeft meteen een beeld van wat iemand belangrijk vindt. Voor de één kan het een foto van het gezin zijn, voor de volgende een paar versleten hardloopschoenen en voor de laatste een studieboek omdat hij in de avonduren studeert. In de praktijk merken we dat dit het ijs breekt en dat mensen die, soms al jarenlang, samenwerken plots nieuwe dingen over elkaar horen.

Soms werkt het ook niet, zoals we onlangs hebben ervaren bij een project binnen een organisatie waar al veel gebeurd was in de voorafgaande periode. Men had geen oren naar het meenemen van persoonlijke voorwerpen en wilde vooral praktisch aan de slag. Begrijpelijk, waarbij het tegelijkertijd opvallend was hoe persoonlijk mensen waren in hun voorstelrondje. Blijkbaar lag die behoefte er toch.

Ook de basisvragen over wat iemand van een meeting verwacht, wanneer deze voor hem of haar geslaagd is en met welk gevoel hij bij het gesprek zit zijn goede manieren om effectief en persoonlijk in te checken.

Het belang van energizers bij sessies

Ook tijdens de meetings is het wenselijk om oog voor de energie binnen de groep te houden. Natuurlijk kun je na de lunch de bekende frisse neus gaan halen, maar er zijn ook andere manieren om de inspiratie hoog te houden. Vanuit Andersom vragen we bijvoorbeeld aan iedereen om voorafgaand aan een digitale of fysieke meeting hun favoriete muziekstuk aan te leveren. Tijdens de korte pauzes die we inlassen laten we de nummers horen, waarbij de andere collega’s moeten raden welk nummer het is, wat de titel is én natuurlijk welke collega dit ingeleverd heeft. Het is een manier die mensen even uit hun hoofd haalt en terug brengt naar ontspanning.

Een van de vele manieren uiteraard, want al zijn tal van werkvormen te bedenken die niet alleen plezier en ontspanning brengen, maar ook coördinatie. Denk aan spelvormen in een kring of andere manieren van beweging waarbij samenwerken centraal staat. Het hoeft niet lang te duren, enkele minuten onderbreking kan de energie al helemaal terugbrengen. Zeker als erbij gelachen wordt.

Het belang van uitchecken

Bij het uitchecken gaat het er vooral om dat je goed afsluit door terug te kijken naar de doelen die mensen voor zichzelf gesteld hadden toen ze incheckten. Zijn deze doelen behaald? Is het gevoel dat men voor ogen had bereikt? Sluiten we positief af met elkaar en, wanneer dat niet het geval is, waar ligt dat dan aan? Er zijn tal van vragen te bedenken die mensen met een positief en verfrist gevoel uit de meeting laten stappen. In het beste geval nemen ze dit gevoel de hele werkdag mee.

Wil je meer over inchecken, uitchecken of slimme energizers weten? Neem dan contact met ons op. Onze gepassioneerde professionals kijken uit naar je bericht. Ook als je zomaar een vraag hebt of een casus die je graag vrijblijvend wilt bespreken. Wees welkom!