Procesoptimalisatie: zijn jullie al samen op zoek naar verbetering?

Efficiënte processen die gericht zijn op maximale klantwaardering, dat is toch wat we allemaal nastreven? Maar vaak lopen we tegen hetzelfde struikelblok aan: we denken dat we elkaar door en door kennen en dat onze processen op rolletjes lopen. Totdat we inzoomen op de details, en dan blijkt er toch meer ruimte voor verbetering te zijn dan we dachten. Al is het maar omdat we niet precies van onze collega weten wat hij of zij tijdens een bepaalde processtap doet. Al dácht je van wel…

Bij Andersom geloven we in het verbinden van mensen, in gesprek gaan en samen onderzoeken waar het beter kan. We zijn regelmatig te vinden bij grote bedrijven en organisaties om processen te optimaliseren. In eerste instantie wordt vaak gedacht dat dit niet direct nodig is. Toch brengt het elke keer weer nieuwe inzichten. Wij faciliteren vooral de gesprekken tussen teams, zodat zij zelf initiatief nemen en ontdekken waar het beter kan.

Onze kracht zit in het verbinden van disciplines die zich vaak op het snijvlak van mens, systeem en proces bevinden. Want daar ontstaat de magie: de synergie tussen verschillende expertises die samenwerken aan een vloeiend proces.

Vermijd al te lange procesbeschrijvingen

Als we het hebben over procesoptimalisatie, denken mensen overigens vaak aan het herschrijven van processen. Maar dat is juist niet waar wij op mikken. We willen geen duimendikke procesbeschrijvingen die ergens stof staan te verzamelen. Of ergens online geplaatst, terwijl eigenlijk niemand meer weet waar precies.

Ga voor een actieve uitwisseling

Wij vinden het veel belangrijker dat er een actieve uitwisseling van informatie plaatsvindt. Hoe doen we het nu echt in het proces? Waar zitten de knelpunten en hoe kunnen we het samen makkelijker maken? Het gaat erom dat we het goed en beter doen, met elkaar.

Governance als cruciaal aspect

Een cruciaal aspect is bovendien de governance van het proces. Wie is de eigenaar van dit proces? Wie grijpt in als er kansen voor verbetering zijn? Is er een procesbeheerder die de regie in handen houdt en de voortgang bewaakt? Het maakt niet uit hoe je het noemt, als het maar duidelijk is wie verantwoordelijk is.

Tot slot: sta je achter jullie processen?

Stel jezelf eens de vraag: hebben we onze processen goed beschreven én leven we ze ook echt na? Het vinden van het proces is één ding, maar begrijpen we ook wat erin staat? Volgen we de stappen zoals beschreven? En als we dat niet doen, waarom niet?

Bij Andersom geloven we in het samenbrengen van expertise en in het creëren van een omgeving waarin iedereen zijn inzichten kan delen. Want daar begint de weg naar echt efficiënte processen en maximale klantwaardering. Samen zoeken we naar de beste manier om processen te optimaliseren, en samen zien we de resultaten. Dat is waar we het voor doen! Even koffie drinken?