Blog: Verandering uit enthousiasme

Geloof het of niet: ik zit achter mijn laptop, in mijn hardloopkleren. Zometeen, als ik klaar ben met het schrijven van deze blog ga ik lekker een stukje hardlopen. Dit ter voorbereiding op een nieuwe kwart-triathlon ergens binnenkort. En dan te bedenken dat ik er in juli en september zomaar twee voltooid heb. 

Ergens in mei vroeg een goede vriend me: “hé Tuur, doe je mee?” We raakten erover in gesprek en in een enthousiaste en impulsieve bui schreef ik me in. Een kwart-triathlon. “Jee, wat betekent dat eigenlijk?”, vroeg ik hem. “Nou”, zei hij, “een kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en dan lekker 10 km hardlopen.” Enerzijds had ik al meteen spijt dat ik ja had gezegd, maar anderzijds gaf het mij energie en een doel. En dat had ik nodig! Ik probeerde al zeker een jaar om een paar kilo kwijt te raken, maar tevergeefs. Ik heb ‘m afgemaakt mijn eerste kwart-triathon, in Nuenen. En eind september dus de tweede, in Helmond. Ik heb de smaak te pakken. Inmiddels sport ik zeker 4x per week en oefen alle disciplines. Met diezelfde vriend en nog een paar andere goede vrienden fietsten we twee weken terug op één dag 2x (!) de Stelvio in Italië op.

Ik vroeg me af wat nou precies de omslag bracht. Nu die zit precies in één woord: enthousiasme. Het enthousiasme met het doel (de kwart-triathlon met mijn vriend) gaf me exact die urgentie die nodig is om in beweging te komen.

Bij elke verandering is urgentie de allereerste stap. Pas als je een doel voor ogen hebt én je zelf de urgentie voelt, dan is de eerste stap om in beweging te komen letterlijk gezet. Natuurlijk komt daarna het loslaten. Van oude eet- en leefpatronen in mijn geval. Maar die stap ging makkelijker. Ik had immers een doel, was er enthousiast over en voelde de urgentie om ervoor te gaan. De inschrijving voor de kwart-triathlon en het idee om dat samen met een vriend te doen gaven mij precies die “stok achter de deur”.

En zo werkt het: mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Dus als je onderdeel bent van een (noodzakelijke) verandering, of je wil zelf wat veranderen, zorg dan voor een helder doel. Waarom dan? Waartoe? Wat brengt het mij? Daarna en daarnaast is er urgentie nodig: wat brengt het mij om hieraan mee te doen? Of: wat bespaar ik me?

Voor mij een paar zaken: een supergaaf evenement wat ik met mijn vriend volbracht, goede energie en een fit lijf en….wat ik kwijt raakte? Een paar kilo’s 😉