Waarom we bij Andersom prima zonder kantoor kunnen

‘Veel verborgen leegstand in kantoren’, kopte de NOS op 15 maart. Volgens de nieuwssite staat momenteel, inclusief de officiële leegstand, bijna 15% van de kantoren leeg.

Het massale thuiswerken door corona is uiteraard de hoofdreden. Veel animo om net zo massaal terug te keren is er kennelijk niet. Bij Andersom hebben we sinds de oprichting in 2006 al geen kantoor en daar hebben we uiteraard goede redenen voor.

Verbinding

Als adviesbureau voor organisatieontwikkeling met een meer dan gemiddelde focus op mensen hebben we in de basis al een sterk argument om zoveel mogelijk tijd bij die mensen (de klant) door te brengen. Sterker nog: de verbinding die dat met zich meebrengt was ooit de hoofdreden om Andersom op te richten en het daadwerkelijk anders te gaan doen. Juist als je dagelijks bij klanten over de vloer komt, krijg je veel zaken te horen die je anders nooit ter ore zouden komen.

‘Experiment’ op landgoed

Daarnaast voel of zie je wat er speelt in de onderstroom, waar je dan sneller op kunt inspringen. Denk aan weerstand, zorgen, verlangens, verwachtingen, verborgen agenda’s en sluimerende of zelfs openlijke conflicten. Door de gestage groei van ons bureau ontstond het idee om die groei fysiek te maken in de vorm van een eigen stek. Na ruim een jaar besloten we in 2016 tot een pilot en namen we onze intrek in een prachtige ruimte in een landgoed in Wijk bij Duurstede. Dat heeft uiteindelijk twee jaar geduurd en we hebben er zeker van genoten. Maar omdat de ruimte toch grotendeels onbenut bleef, en eigenlijk alleen werd gebruikt voor ons maandelijks overleg en enkele workshops, hebben we het contract weer opgezegd.

Wisselende locaties

Het bewijs dat we nou eenmaal geen kantoor nodig hebben was daarmee definitief geleverd. De uitbraak van corona die kort daarna volgde, heeft daar logischerwijs geen verandering in gebracht en versterkte dat idee alleen maar. Om de verbinding tussen alle adviseurs in stand te houden en te bevorderen, ontmoeten we elkaar regelmatig, zoals altijd maandelijks op wisselende locaties. We lunchen dan met elkaar, delen ervaringen en kennis en wandelen wat. Daarnaast voeren we opdrachten samen uit (vaak in wisselende samenstellingen) en ondernemen we met elkaar allerlei activiteiten zoals onze jaarlijkse zomerbarbecue en thanksgiving diner. En hebben we sinds corona een doorlopende ‘koffieautomaat-Teamsafspraak’ waar we elkaar digitaal treffen als daar behoefte aan is.

Nieuwe balans kantoor vs thuiswerken

Achteraf gezien waren we onze tijd onbewust best ver vooruit en zien we veel bedrijven en organisaties de laatste periode zoeken naar een nieuwe balans tussen werken op kantoor en thuis. Voor ons is het in verbinding zijn met ons werk en met elkaar een gewone natuur. Wij zijn er immers aan gewend. We vinden nu ook eenvoudig een (nieuwe) balans tussen bij de klant en thuiswerken. Is jouw organisatie nog zoekende naar die balans en kun je wel wat tips en creativiteit gebruiken op weg naar die nieuwe balans? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op.