Waarom wij doen wat wij doen

door Arthur Frieser.

Voorjaar 2005.

Ik neem je mee terug in de tijd. Het is het voorjaar van 2005. Ik begeleid een klant bij het in gebruik nemen van een nieuwe werkwijze ondersteund door een nieuw systeem. De projectevaluatie verliep goed en de opdrachtgever was tevreden. Het team had zijn werk goed gedaan. Zo dachten we. Totdat…  

Evalueren op de werkvloer 

we een paar weken later een rondje maakten door de organisatie en met de medewerkers spraken. Ook van hen wilde we horen hoe de nieuwe werkwijze bevalt. Hoe het nieuwe systeem bevalt. En ik kan je zeggen dat ik schrok van hun reacties!  

Het gaat moeizaam. Het systeem werkt lastig. We weten niet goed wat we moeten doen.”

 Wat hebben we gemist in de stuurgroep? Sloot de training onvoldoende aan op de behoefte? Hebben we de mensen wel voldoende meegenomen? Hebben we ze ECHT betrokken? Of hebben we het te instrumenteel benaderd en te weinig aandacht geschonken aan wat er voor de medewerkers verandert?  

Nieuw inzicht 

Veel vragen en minstens één groot nieuw inzicht; niet de nieuwe methode of het nieuwe instrument staan centraal maar de mens moet centraal staan! De medewerker die ermee moet werken. Het moest dus Anders. En daarbij: meerwaarde, een positief resultaat, succes ofwel een Som, bereik je alleen gezamenlijk  

En zo ontstond 15 jaar geleden Andersom. 

Andersom anno 2020 

Nu in 2020 is dit inzicht niet exclusief voorbehouden aan Andersom. In veel organisaties en projecten krijgen medewerkers een cruciale rol. En dat omarmen wij van harte.  

Andersom bestaat inmiddels uit zo’n 15 bevlogen adviseurs en interim-managers, met een netwerk van professionals om ons heen. Wij begeleiden met name woningcorporaties met digitalisering, met organisatieadvies en gastvrijheid & klantgerichtheid. 

En waarom wij nu doen wat we doen?  

Omdat we geloven dat werken met plezier leidt tot betere resultaten. Tot meer tevreden klanten en medewerkers. Wij geloven ook dat zinvol werk bijdraagt aan meer plezier.  

In alles dat wij doen staat zinvol werken centraal. Dat betekent voor ons dan ook dat medewerkers centraal staan. Wij gebruiken het vermogen van mensen en de kracht van creativiteit voor positieve verandering. Daarom staan we midden in de organisatie en werken we samen vanuit de essentie.  

Wij zijn een groep andersdenkenden die niets liever doen dan woningcorporaties verbeteren.  

Daar worden wij blij van.