Work hard, chill hard!

Sinds maart vorig jaar is alles anders. Vakantie vieren vormt hierop geen uitzondering. De invulling ervan varieert van een jaartje overslaan en wat extra geld bij elkaar sparen tot een ‘staycation’ (of ‘holistay’) en ‘travel as usual’. Bij Andersom kiezen we ervoor om na al dat schakelen en incasseren een paar weken volledig af te schakelen. Zodat the summer of 21 ons nog lang zal heugen, maar dit keer om positieve redenen!

We hebben het met z’n allen verdiend!

Goed beschouwd hebben we dat met z’n allen ook wel verdiend. We hebben ons sociaal leven op een laag pitje gezet. We sloegen ons door meerdere lockdowns en een avondklok, zijn mondkapjes gaan dragen en hebben met thuiswerken een voorheen veel gevreesde horde genomen. En dan hebben we het nog niet eens over diegenen die daadwerkelijk ernstig ziek werden of met deels onverwerkte rouwgevoelens bleven zitten omdat ze amper afscheid konden nemen van geliefden. Dat volledig afschakelen zal voor velen waarschijnlijk nog een hele uitdaging zijn. Mede doordat thuiswerken een tweede natuur is geworden, is de drempel om de laptop ook in de vakantie even op schoot te nemen lager dan ooit.

Vrijwillige ‘informatielockdown’

Hetzelfde geldt voor ons mobieltje, al is het ‘alleen’ maar om even de gesynchroniseerde mailbox te checken. Wij kiezen daarom bewust voor een soort vrijwillige ‘informatielockdown’ om al het zakelijke een paar weken volledig buiten te sluiten. Omdat we door het vele thuiswerken het ‘echte’ contact met collega’s grotendeels zijn kwijtgeraakt, zoeken we in de wat rustigere weken net voor en na de vakantie dat contact juist op voor de broodnodige verbinding. Omdat we dit niet alleen doen voor het ‘echte’ contact en verbinding, maar ook vanuit het (samen)werken aan de doelen van de organisatie, lijkt ons dit voor iedereen een aanrader.

Fear Of Missing Out

Voor de echte workaholics en hen die lijden aan FOMO (Fear Of Missing Out) zal dat tijdelijk buitensluiten van berichten waarschijnlijk een brug te ver zijn. Zij zouden wellicht van de nood een deugd kunnen maken door zichzelf ten doel te stellen om een paar weken lang niet meteen op elk tingeltje of trilling te reageren, maar aan het eind van de dag alle berichtjes in één keer af te werken. Door die lijn na de jaarlijkse break op het werk door te trekken, ‘werkt’ de vakantie ook na afloop nog lang en op een opbouwende manier door.

Fijne vakantie allemaal!