Een interventie, wat is dat nu eigenlijk precies en wanneer zet je het in?

In basis is een interventie niets meer (of minder) dan een bewuste ingreep voor verandering of een ingreep die is bedoeld om iets in beweging te zetten. De sleutel hiertoe zit hem, zonder uitzondering, in bewustzijn.

De weerbarstige praktijk

We beïnvloeden altijd! Maar zijn we ons daar ook van bewust? Je beïnvloedt zelfs al door bijvoorbeeld niet aanwezig te zijn bij een sessie.

Vanuit Andersom attenderen we managers op hun rol en verhouding ten opzichte van hun collega’s. Het zijn bepaalde interactiepatronen waar we zowel de collega’s als de managers graag op attenderen. Dat ze deze patronen zien en herkennen, dat vinden we belangrijk. Want hoe je het ook wendt of keert, zodra je de sticker manager of directeur krijgt opgeplakt, dan zeggen mensen bepaalde dingen niet meer tegen je je. En andere dingen juist wel.

Bewust maken van interactiepatronen is het begin

We willen mensen van dat soort interactiepatronen bewust maken. Daarom bieden we vanuit Andersom allerlei trainingen en workshops aan die gaan over oog hebben voor verandering.

Arthur Frieser, oprichter en eigenaar van het bedrijf vertelt: ‘Ik was een paar maanden geleden zelf te laat bij een pitch. En daar werd ik behoorlijk op aangesproken. Dit geeft immers een bepaald signaal af. Een signaal dat nog lang door kan werken in de organisatie. En daar had men gewoon gelijk in.’

Ben jij in staat om de interventies beter te richten?

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je in staat bent om interventies te maken enerzijds, dat je je er bewust van bent anderzijds én dat je dit zo effectief mogelijk doet.

Daarom de volgende tips:

  • Wees je bewust van het feit dat je continu intervenieert, je beïnvloedt áltijd.
  • Dit doe je dus ook door er niet te zijn.
  • Een interventie wordt veel krachtiger als je écht contact met je mensen hebt en dus weet wat er speelt.
  • Het draait uiteindelijk altijd om engagement en verbinding.
  • Kijk, wanneer je verbinding wilt maken met je collega’s, ook eerst goed naar de manier waarop dat bij die bewuste collega past. De één is nu eenmaal wat introverter en de volgende houdt juist van een wat meer directe benadering. Pas je gedrag daarop aan om succesvol verbinding te maken.
  • Besef jezelf dat we allemaal door een filter naar de werkelijkheid kijken; niemand heeft een monopolie op de waarheid.

Hoe bewust kies jij je interventies?

Kortom, je bent de hele dag aan het interveniëren. Wij als veranderbegeleiders kiezen onze interventies heel bewust met een bepaald effect voor ogen. Als manager zou je jezelf ook steeds de vraag moeten stellen, wat een goede volgende stap is.

Jouw rendement vergroten door effectiever te interveniëren? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag álles over.