Ontwikkeling van medewerkers

“Als je wilt dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten”. Ik hoor het juf Ank nog zeggen in aflevering 8 van De Luizenmoeder. Het is deze zin in het bijzonder die mij is bijgebleven. Want dit geldt in mijn ogen niet alleen voor kinderen, maar eigenlijk voor iedereen. En dat signaleer ik ook bij de organisaties waar ik werkzaam ben.

(bron: De Luizenmoeder, AVROTROS)

 

Veel organisaties zijn continu in ontwikkeling, want ja om er een cliché in te gooien: stilstand is immers achteruitgang. Aangezien organisaties bestaan uit mensen, betekent dit voor mensen in deze organisaties dat zij continu in beweging zijn.

Maar hoe komt het dat als je ergens bovenop zit, je niet de gewenste ontwikkeling krijgt?

  • Iedereen leert op zijn eigen manier. Wat voor de één werkt, hoeft niet te werken voor de ander. Door mensen ruimte te geven, kunnen zij hun eigen methode van leren ontdekken. En dan zie je dat het ook beter beklijft..
  • Leren doe je door van anderen af te kijken, toe te passen en eigen te maken. Het is belangrijk om inspiratie en voorbeelden te hebben. Maar nog belangrijker om ruimte en tijd te krijgen om te kunnen expirimenteren en eigen te maken.
  • In een organisatie waarin vertrouwen aanwezig is, zijn mensen eerder geneigd van gebaande paden te gaan. Zonder vertrouwen voelen mensen zich niet veilig. Wanneer je je niet veilig voelt, blijf je de dingen doen die je altijd al doet. Mensen blijven op de gebaande paden en zullen weinig nieuwe dingen ondernemen. Dus geef mensen vertrouwen om uit het comfortzone te stappen en je zult zien dat ze zich ontwikkelen.
  • Ontwikkelen doe je met vallen en opstaan. Mensen leren van de eigen fouten en zorgen dat ze deze fouten niet nog een keer maken. Wanneer je er bovenop mensen zit en mensen wilt behoeden voor het vallen, ontneem je mensen deze ruimte. Dit betekent natuurlijk niet dat je mensen helemaal niet mag begeleiden, coaching is uiteraard wel gewenst. Coaching is het begeleiden in een proces en niet voorkauwen van wat er gedaan moet worden.

Als Andersom begeleiden we verschillende projecten; in al deze projecten staat ook de ontwikkeling van medewerkers centraal. We weten uit ervaring dat het de mensen zijn die beweging in een organisatie zichtbaar maken. Hiervoor gaan we op zoek naar individuele drijfveren, kwaliteiten en voorkeuren van die mensen.

Mensen die plezier hebben in hun werk durven zich uit te spreken, weten elkaar te vinden en zorgen ervoor dat een nieuwe visie, nieuw proces of een nieuwe ICT-toepassing ook echt resultaat oplevert. En dan pas werk je echt aan de ontwikkeling van de organisatie.

Daarbij vind ik het als Andersommer altijd mooi om mensen zich te zien ontwikkelen.
Benieuwd hoe we dit doen? Laat het ons weten, we komen graag bij je langs.

Ella Stoop
organisatieadviseur Andersom