Waarom uitzoomen op vakantie goed voor je is

Waar we vorig jaar nog ‘in between lockdowns’ zaten, en op vakantie gaan een onzekere factor was, maakt Nederland zich dit jaar op voor de zomervakantie. En hoe.

We snakken naar vrije tijd, even geen werkdruk ervaren en quality time met geliefden, vrienden en familie. Maar hoe belééf je je vakantie nu echt? We geven je graag een welgemeend advies mee zodat jij optimaal van de zomer geniet!

Beleef je vakantie bewust

De cijfers liegen er niet om; hoge werkdruk, personeelskrapte en ziekteverzuim zijn aan de orde van (de waan) van de dag. Je zou zeggen dat er bijna geen tijd is om op vakantie te gaan. Maar doe dat juist wel! Juist nu. Want door even wég te zijn uit een vol werkschema kun je uitzoomen, tot jezelf komen en weer opladen.

In deze stressvolle tijd werken we heel hard, maar gaan we ook héél hard op vakantie. We rennen van een museum naar het strand en door naar de bar, zonder onszelf ook maar één seconde rust te gunnen. Maar hoe bewust maak je je vakantie dan echt mee? Neem daarentegen de tijd om met volle aandacht deze zomervakantie te beleven. Sta soms even stil en geniet.

Om maar even Gandhi te quoten: “There is more to life than increasing its speed.”

Hier en nu

Wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, mindful vakantie vieren? Zeker nu het voor vliegreizen onzeker is of je vlucht wel vertrekt van Schiphol…
Vaak helpt een andere omgeving letterlijk bij het afstand nemen van ons drukke leven. En daarvoor hoef je echt niet naar Bali te vliegen. Sterker nog, de meeste Nederlanders kiezen in navolging van vorig jaar ook nu weer voor een vakantie in eigen land. Liefst ook met de tent of caravan. Op avontuur met de auto, en we zien wel waar we stranden!

Omringd door natuur lukt leven in het hier en nu vaak vanzelf. Gebruik hierbij al je zintuigen. Zo maar wat tips:

  • Maak een mooie wandel- of fietstocht zonder einddoel of tijd
  • Adem de dennengeur van een bos na een regenbui diep in
  • Laat een frisse zeewind door je haren suizen
  • Luister eens goed naar de krekels, kikkers of vogels om je heen
  • Proef die lokale lekkernij aandachtig
  • Kijk om je heen, zonder ergens aan te denken (deze is moeilijk).
  • Leef je uit door te sporten! Uit je hoofd, in je lijf.

Dit kun je overigens doen op Bali, Kreta of Texel, het maakt niet uit waar. En, wellicht overbodig: laat die iPhone gewoon even een uurtje in je tas zitten.

Waarnemen

En als we na vakantie weer terug aan het werk gaan? Vallen we dan weer in dezelfde valkuilen? Nee hoor, dat hoeft niet. Bewust (be)leven kan eigenlijk overal en altijd. Als we aan het werk zijn, doen we dat voor een deel onbewust. Maar ook dan, in de context van wat je aan het doen bent, is het leerzaam om te ervaren wat je doet en hoe je dat doet. Of je nu een verhaal schrijft of een presentatie geeft. Zoom even uit en observeer jezelf van bovenaf. Wat zie je dan? Tijdens de workshops die wij faciliteren is het ook van belang om waar te nemen wat er op dat moment met jezelf gebeurt.

Bubbels

Nu eerst maar even de zomer vieren! Bij ons staan de bubbels klaar.

Zoom echt even uit.
Ontspan. Bewonder. Sta stil. En geniet.

En kom vervolgens bruisend van nieuwe energie weer terug!

Fijne vakantie.