Aan de slag met een nieuwe ERP-oplossing

Woningcorporatie Vidomes vroeg ons om ondersteuning tijdens de implementatie van Tobias AX, een nieuwe ERP-oplossing. Een uitdaging, omdat een dergelijk groot systeem de hele organisatie raakt. Door het eigenaarschap bij de mensen van Vidomes te laten is het project geslaagd.

Een ERP-systeem regelt bijna alle processen in een organisatie. Besluit je om een nieuw ERP-systeem te implementeren, dan gaat dat vanzelfsprekend niet over één nacht ijs. Omdat de mensen in de organisatie uiteindelijk bepalen of een nieuw systeem haar waarde bewijst, zijn we vanaf dag één in gesprek gegaan met de projectleden die de kar moesten trekken.

Door vertrouwen te geven, namen de projectleden verantwoordelijkheid, een belangrijke succesfactor op weg naar een goede implementatie. We hebben daarbij heel bewust ruimte gelaten om fouten te maken. Het zorgde voor eigenaarschap en uiteindelijk voor enthousiasme. Vanaf dat moment ging het de goede kant op.

Medewerkers Vidomes
Door het gesprek aan te gaan en medewerkers te stimuleren om elkaar voortdurend op de hoogte te houden, heeft Andersom ervoor gezorgd dat mensen enthousiast werden over Tobias AX.
Klaas Franken – Bestuurder bij Vidomes

Door daarnaast gesprekken te faciliteren tussen medewerkers en projectleden, wist iedereen in de organisatie altijd wat er speelde. Daarbij hebben we mensen steeds gestimuleerd om elkaar op te zoeken. Die verbinding heeft ervoor gezorgd dat medewerkers er samen uitkwamen als er uitdagingen waren. De implementatie van Tobias AX voelt uiteindelijk als iets wat de mensen van Vidomes zelf hebben gedaan. Geheel terecht, want dat is ook zo.

Adviseur Ella over dit project:

“Het is altijd spannend om een dergelijke grote implementatie te begeleiden, want het is een grote verandering voor de organisatie. Met wie krijg je te maken? Hoe reageren de mensen op de nieuwe plannen van bovenaf? Als je er uiteindelijk voor kunt zorgen dat mensen enthousiast worden, dan geeft dat een enorme kick. Ik ben trots op het resultaat dat we samen hebben behaald.”

Klaas Franken, bestuurder bij Vidomes, over dit project:

“Ons doel was niet om het systeem werkend krijgen, maar om mensen goed te laten werken met het systeem. Dat is wat anders. Daarbij is acceptatie onder medewerkers de grootste uitdaging. Juist daarom kozen we voor Andersom. Door het gesprek aan te gaan en medewerkers te stimuleren om elkaar voortdurend op de hoogte te houden, heeft Andersom ervoor gezorgd dat mensen enthousiast werden over Tobias AX. Daarbij geloof ik sterk dat een dedicated projectleider nodig is om een dergelijk project tot een goed einde te brengen.”

Meer klantverhalen

Onze klanten